Lisabon očima našich mladých farníků

Farnost Přidáno: 27. července 2023

Mladí z naší farnosti vám děkují za modlitbu. Na cestu se vydali v úterý večer. Účastnili se programu v diecézi Porto a setkání se Svatým otcem v Lisabonu.  Postupně jsme přidávali jejich zážitky.

Mladí z naší farnosti vám děkují za modlitbu. Na cestu se vydali v úterý večer. Ve středu dorazili na letiště, účastnili programu v diecézi Porto a byli v Lisabonu na hlavní části setkání. 

6. 8. 2023 - dvanáctý den - závěrečná mše se Svatým otcem.

V sektoru pod mostem nám bylo krásně a odnášíme si toho spoustu ve svých srdcích. S Lisabonem už se sice loučíme, ale současně se těšíme na to, až o našich zážitcích budeme vyprávět.

Lisabon 2023 - den dvanáctý

5. 8. 2023 - jedenáctý den

Dneska ráno jsme prožili poslední českou mši svatou, a poté už jsme vyrazili na nekonečnou pouť po dálnici na společnou vigilii. Cestou jsme bohužel nezaznamenali, že si máme někde vyzvednout balíčky s jídlem, takže jsme se rozdělili na dvě skupinky. Jedna se usadila a hlídala věci a druhá vyrazila na dlouhé putování pro jídlo. Bylo obrovské vedro, ale místní milí lidé nás občerstvovali vodou přímo z balkonu. Nakonec jsme se všichni živí, zdraví, s jídlem i místečkem na spaní sešli a prožili vigilii s papežem Františkem a s mladými z celého světa. Myslíme na vás!

Lisabon 2023 - den jedenáctý

4. 8. 2023 - desátý den

Dneska jsme začali den taneční modlitbou, kterou jsme povzbudili všechny v českém centru, poté jsme prožili poslední český program, kde jsme měli jak adoraci s písničkami tak mši svatou. Děkujeme za katechezi našemu dieceznímu biskupovi.Hned po obědě jsme šli hledat nejlepší místa, abychom mohli vidět papeže a prožít s ním křížovou cestu. Papeže jsme viděli a všechny nás to velmi povzbudilo. Křížová cesta byla sice v jiném jazyce, ale jáhen Dan nám to obětavě překládal, za což jsme mu velmi vděčné protože to byla velmi krásná slova. Den jsme zakončili společnou výbornou večeří.

Užíváme si duchovní program, český i mezinárodní a současně poznáváme krásy Lisabonu.

"Dnes dopoledne jsem byla ve slovenském národním centru. Bylo to moc hezké. A řecko-římskokatolická mše byla opravdu silný zážitek." J.Buchlovská

Lisabon 2023 - den desátý

3. 8. 2023 - devátý den

Ráno nás Portugalci probudili českou písničkou a po snídani jsme opět vyrazili do Českého centra, kde byl pro nás připravený program i se mší

Rozhodli jsme se navštívit sochu Krista, ke kterému jsme se vydali opět lodí. Potom už jsme natěšeně spěchali na přivítání s papežem Františkem, kterého jsme zahlédli zatím jen na obrazovkách, tak nám držte palce na zítra, abychom ho už viděli i naživo. Celý den jsme ještě zakončili koncertem české cimbálové muziky. Dnešek byl opravdu naplněn nezapomenutelnými zážitky!

Lisabon 2023 - den devátý

2. 8. 2023 - 8. den:

V Lisabonu jsme druhý den: dopoledne jsme prožili v Českém centrum, kde si pro nás připravili pestrý program.... seznámili jsme se s novými lidmi, měli katechezi o ekologii, mohli jít ke zpovědi a samozřejmě využít službu záchodu (na dámských byla obzvlášť fronta). Celý program byl zakončen společnou mši svatou doprovázenou energickou scholou. Odpoledne jsme se vydali vstříc dobrodružství!!! Vyjeli jsme do neznáma na lodi, bylo to nezapomenutelné. Den jsme zakončili sprchou pod širým nebem s doprovodem zvuku letadel. Myslíme na vás a přejeme vám krásný den!

Druhá skupina mladých z naší farnosti prožila v Lisabonu svůj první den: ...přestože jsme do Lisabonu dorazili teprve včera, ráno jsme neváhali a s radostí z Lisabonu odjížděli autobusem pryč. Vydali jsme se totiž na pouť do největšího poutního místa v Portugalsku - Fatimy. Tam jsme Panně Marii odevzdali všechno, co jsme měli v srdci. Večer jsme zvládli ještě 2 skvělé koncerty. No, dnešní den byl prostě pecka!

Velkou část programu přináší Tv Noe ve svém vysílání, i vy můžete být u toho. Naši mladí nesou v srdcích celé naše město Blansko a myslí na každého v modlitbě.

Lisabon 2023 - den osmý

1. 8. 2023 - 7. den:

Prozkoumávali jsme místa a dobroty Lisabonu. Potkali jsme se s několika dalšími mladými z cizích zemí a zatančili si s místními tanec, který nás naučili.

Lisabon 2023 - den sedmý

31. 7. 2023 - 6. den: přesun do Lisabonu

Po dojemnem louceni s farnosti v Portu jsme strávili několik hodin přesunem do Lisabonu, kde nás čeká hlavní část programu. Cesta byla dlouhá, ale čekalo na nás mile přivítání, po kterém jsme zakončili den českou mši svatou a potkali jsme o. Romana Kubína.

Skupinka z farnosti Sobreira:

Poslední den předprogramu jsme začali ryze českou mší, a pak vyrazili obdivovat krásy Porta. Nechybělo koupání v oceánu ani ochutnávka Portského. zítra hurá do Lisabonu!

Lisabon 2023 - den šestý

30. 7. 2023 - 5. den: poslední den v hostitelskych farností diecéze

Porto:

Poslední den v Portu jsme strávili s naší hostitelskou farnosti. Společně jsme slavili mši svatou, fandili fotbalovému utkání Češi vs Portugalci a zakončili jsme to v sousední farnosti ve městě Trofa.

V jiné farnosti:

Den začal mší svatou s plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Odsloužit mši svatou v pěti jazycích, aby všichni přítomní rozuměli evangeliu i kázání, a to vše jen za pouhou hodinu zvládne opravdu jen český biskup. Pak nás čekala společná velkolepa rozlučka - spousta jídla, opékalo se prase, byl i dort a nechyběla ani pořádná taneční zábava.

Lisabon 2023 - den pátý

29. 7. 2023 - 4. den:

Dneska ráno jsme měli mši svatou se všemi poutníky, kteří jsou ubytování v diecézi Porto, bylo to velice silné a emotivní. Poté jsme navštívily Atlantický oceán a vykoupaly jsme se, bylo to fakt mega, pro některé z nás úplně poprvé. Byly jsme taky na koncertě brazilské skupiny a potkaly nové skvělé lidi.

Lisabon 2023 - den čtvrtý

28. 7. 2023 - 3.den:

Objevování krásy města Porta, objevování svých možností, objevování společenství, objevování tajemství modlitby. Objevovat a žasnout, ...

Lisabon 2023 - den třetí

27. 7. 2023 - 2. den:

Den 2. očima dalších účastníků: velká radost, poznávání místní kultury, seznamování s mladými křesťany celého světa, společná radost a evangelizace v dopravě. Naši mladí nebydlí společně, zde tedy druhý den pohledem Klárky, Jany a Klárky: navštívily jsme chráněnou oblast s krásnými přírodními úkazy a továrnu na výrobu nábytku. Odpoledne jsme si užily společný program a mši ve městečku Paredes.

Lisabon 2023 - den druhý

PS: možná nás dnes uvidíte na TV Noe - v 20:05

26. 7. 2023 - 1. den

Po téměř 24hodinové cestě (Blansko - Brno - Vídeň - nocování na letišti, čekání na letišti v Lisabonu, ...) doputovali mladí z naší farnosti do Porta. Zde je čeká nabitý program v diecézi. Myslí na vás v modlitbě a všechny úmysly, které jste napsali, nesou s sebou.

Lisabon 2023 - den první