Svatomartinské oslavy

Farnost Přidáno: 19. listopadu 2022

V letošním roce jsme mohli, Bohu díky, oslavit patrona našeho kostela sv. Martina všichni společně při mši svaté. Radost z oslav byla znát již v pátek, kdy světýlkový průvod zaplnil celé farní nádvoří.

Vrcholem slavení byla nedělní mše svatá. Není to však jediné, co k oslavám patřilo. Již ve čtvrtek bylo požehnáno svatomartinské víno. V pátek se vydali se světýlky rodiče se svými dětmi, připomněli nám naději, kterou Martin svým životem přinášel druhým. Na farním dvoře dokázali všichni přítomní trpělivě čekat a písní radostně sv. Martina na koni přivítali. V ten den jsme také po roční pauze slyšeli hlas Poledníku (nejstaršího zvonu v naší věži). Mnozí si zvon mohli i prohlédnout z blízka, a to díky průvodcovské službě Střední školy cestovního ruchu a gastronomie Blansko.

Velké poděkování patří všem, kteří se podíleli na slavnostní atmosféře nedělní mše svaté (květinová výzdoba, zpěv při liturgii a sváteční oděv všech přítomných). Z reakcí přítomných návštěv víme, že vnímali, jak důležitá tato slavnost pro naši farnost a město je. Poděkování patří také fotografům, kteří tuto atmosféru zachytili. Více ve fotogalerii a zde od fotografa fotícího pro „Člověk a víra“ - fotograf Radek Hanskut: https://www.clovekavira.cz/detail-galerie/e078a30b-4a29-49cd-9103-bc39cd4bbb50

Za závěr oslav lze považovat Besedu u cimbálu, kde se díky cimbálové muzice Stupava podařila vytvořit příjemná atmosféra ke společnému setkání a prohlubování přátelských vztahů.